Szoptatási tanácsadás

A szoptatás során számos olyan probléma felmerülhet, amelyre előzetesen nem tudunk felkészülni. Más nehézségek jelentkezhetnek a folyamat kezdetén, az összeszokás, egymásra hangolódás időszakában és más kérdések merülnek fel később, amikor a baba már nagyobb.

Az első hetekben megviselheti a kismamát a szoptatás fájdalmassága, a mellre helyezés nehézsége, a kisbaba kiszámíthatatlansága. Hányszor szoptassam? Felébresszem vagy ne? Mérjem-e, hogy mennyit szopik? Szükséges-e fejni és mikor, mennyi ideig? Mennyi ideig tartson egy szoptatás? Egy mellből vagy kettőből? Belázasodtam, mit tegyek? szoptathatok-e gyulladt mellből? Sok nehézséget okoznak az aluszékony babák, vagy ha úgy tűnik, kevés a tej, de az anyuka mindenképp anyatejjel szeretné táplálni. Mit lehet ilyenkor tenni? Milyen lehetőségek vannak az anyatej mennyiségének a növelésére?
Később kérdés lehet, hogy hány hónapos koráig szoptassam, mikor adjak neki már más ennivalót is? Éjszaka is sokszor felébred szopizni, -mit tegyek? Nem hízik,- vagy épp ellenkezőleg: sokat szopik, nagyon gömbölyű, nem lesz ebből baj?

Szoptatni mindenki tud….ELVILEG! Mindenki szakértő benne, és számtalan kért, vagy kéretlen tanáccsal látják el a frissen szült, amúgy is megviselt, fáradt, kialvatlan anyukát. A szomszédok, barátnők, az internet mind biztos megoldást kínál.
Védőnői munkám során nap, mint nap találkozok a szoptatás nehézségeivel és szépségeivel. Szoptatni jó, de nem egyszerű és kézenfekvő. Sok döntést kell meghozni, amelyekhez érdemes hozzáértő és szakmai segítséget igénybe venni . A szoptatás esetén nagyon fontos, hogy sok, apró dolog a helyén legyen. Úgy mint pl .a baba éhsége,szopási kedve, anatómiai alkalmassága, az anya hidratáltsága,kellően és optimálisan telt mellei ,jó bimbói,kényelmes testhelyzete,nyugalma, odaadása, a hőmérséklet, a fények, a zajok…és természetesen a tudás is lényeges,hogy melyik mellből, meddig, mikor szükséges pózt váltani.

A segítségnyújtásom többféle lehet:
* Találkozhatunk már szülés előtt, hogy megismerjük egymást, és felkészülhessünk a szülésre és a kórházi napok történéseire.
* A szülést követően, az első napokban, ha nem sikerül, ha fáj, ha bizonytalan vagy, ha sok kérdésed van.... akkor otthon megfigyellek Benneteket,segítek mellre helyezni, és megmutatom, megtanítom a helyes tartást, pózt, átbeszéljük a szoptató anyuka étrendjét, napirendjét. Látom, és elemzem kismama-kisbaba párosotok együttműködését, testhelyzetét, a baba szájtartását,-mozgását, a tejleadó reflex működését, stb. A megfigyelés, az igények megismerése, a lehetőségek és a teljesíthetőség figyelembevételével adok tanácsot, ez alapján állítjuk össze a stratégiát, amitől sikert remélhetünk.
* Lehet, hogy hirtelen mellgyulladás, vagy tejcsökkenés, betegség miatt van szükséged tanácsra. Esetleg közeledik a hozzátáplálás ideje, és tanácstalan vagy, hogy mikor és hogyan kezdj hozzá…

Hívj fel, és megbeszéljük az alkalmas időt és helyszínt, amikor segíthetek Neked. Telefonszámom: 06 20 661 6202